Kumaha cara ngubaran alergi tuangeun?

Daptar eusi

Kumaha cara ngubaran alergi tuangeun?

Kumaha cara ngubaran alergi tuangeun?

 

Di Éropa, alergi dahareun panginten mangaruhan 6% murangkalih sareng langkung ti 3% déwasa. Angka naékna dina sapuluh taun ka pengker. Kumaha alergi dahareun diwujudkeun? Naon alérgi pangan utami? Naha urang tiasa ngubaranana? Waleran Dr Emmanuelle Rondeleux, alergi murangkalih.

Naon alergi dahareun?

Alergi pangan mangrupikeun réaksi sistim imun kana tuangeun anu henteu kedah normal réaksi. Dina kontak anu munggaran sareng alergen, awak ngadamel antibodi ngalawan éta, IgE (kanggo immunoglobulin E). Antibodi ieu teras nyantélkeun dirina kana sél mastaka, sél anu ilubiung dina pertahanan awak.

Kontak anu mimiti sareng alergen tetep bebas tina gejala. Tapi éta nyababkeun kapekaan kana dahareun anu dimaksud anu hartosna yén nalika kontak kadua kalayan aléren sél mastaka dirangsang nyababkeun pelepasan zat sapertos histamin dina awal gejala alérgi.

"Barudak anu alérgi kana kacang atanapi endog tiasa janten alergi nalika henteu kantos tuangeun. Cukup ku kolotna parantos nyéépkeunana. Aranjeunna teras nyandak tilas alergen dina leungeun, baju na anu teras tiasa kontak sareng orok, anu cukup pikeun memicu sékrési antibodi, "jelas Dr Rondeleux.

Naon alérgi pangan utami?

Di barudak, anu alérgi utami nyaéta susu sapi, endog, kacang, kacang ("khususna pistachios sareng gajus", ngagariskeun alérgi), dituturkeun ku sawi, lauk sareng kadaharan ti laut, wijén, gandum bahkan kiwi. "Catet yén daptar ieu kadaharan alergenic beda-beda ti hiji nagara ka nagara séjén".

Dina déwasa, anu alérgi utama nyaéta buah atah sareng sayuran, lauk sareng kadaharan ti laut, kécap, seledri, mustard sareng ketan. "Serangan alergi tuangeun pikeun jalma dewasa sering dikaitkeun kana alergi silang. Jalma sawawa anu alérgi kana sari birch aya résiko katerapan alergi kana apel kumargi dua zat ieu ngagaduhan protéin umum ", saur Dr Rondeleux. 

Kiwari, peraturan merlukeun nyebut allergens (di antara daptar 14 allergens utama) dina panyiri produk pangan.

Naon gejala alergi dahareun?

Aya dua jinis alergi dahareun:

Geuwat alergi

Alergi langsung, gejala anu muncul paling tilu jam saatos ingeun tuangeun. Éta tiasa kawujud salaku tingling sareng peurih dina sungut, sareng / atanapi edema biwir sareng kamungkinan raray dina déwasa. Dina murangkalih, panginten aya ogé anu tingling sareng edema dina raray, tapi ogé beureuman sareng hususna hives tina raray anu tiasa sumebar ka saluruh awak. Pikeun ieu tiasa ditambih ngarareunah engapan sareng sesah ngelek.

Alergi langsung ogé tiasa nyababkeun masalah pencernaan sapertos utah, diare, nyeri beuteung sareng raos teu damang atanapi bahkan pingsan. Anafilaksis mangrupikeun bentuk alergi saharita anu paling serius. "Kami nyarioskeun anafilaksis nalika dua organ kapangaruhan", nunjukkeun spesialis éta. 

Alergi anu ditunda

Alergi anu ditunda anu geuwat na muncul sababaraha jam dugi ka langkung ti 48 jam saatos asupan dahareun alérgi. Aranjeunna langkung merhatikeun murangkalih tibatan déwasa sareng dicirikeun ku gangguan pencernaan (diare, nyeri lambung, réfluks), éksim sareng / atanapi paningkatan beurat awak (beurat stagnan). 

"Alergi kadaharan anu dimimitian dina déwasa paling sering ngahasilkeun sindrom lisan anu langkung parah. Dina barudak, alergi pangan kedah diawasi langkung raket sabab berpotensi serius ", ngingetkeun alergi.

Naon anu kedah dilakukeun upami aya serangan alergi?

Bisi gejala hampang

Upami gejalanya hampang, utamina dina kulit, éta tiasa diréduksi ku cara nginum obat antihistamin sapertos Zyrtec atanapi Aerius, dina bentuk larutan lisan pikeun murangkalih. Dina kaayaan teu ngarareunah engapan, ventolin tiasa dianggo salaku perawatan garis kahiji, tapi anjeun henteu kedah ragu-ragu nganggo pulpén epinefrin upami gejalanna tetep.

Dina kasus ngarareunah atanapi kasusah engapan

Upami jalma anu dina krisis ngaraos teu damang atanapi ngadu'a kasusah napas anu parah, panggil 15 sareng langsung nempatkeunana dina posisi anu linggih (upami kasusah dina napas) atanapi dina posisi gurat aman (PLS) ku suku diangkat (upami teu ngarareunah) . 

Gejala ieu kedah nunjukkeun anafilaksis anu meryogikeun perawatan darurat anu pas: suntikan intramuskular tina adrenalin sareng rawat inap. Pasien anu ngalaman anafilaksis dina jaman baheula kedah salawasna nyandak dosis épinefrin otomatis-suntik sareng aranjeunna.

Diagnosis sareng pangobatan alergi pangan

"Diagnosis alergi tuangeun dasarna dumasar kana patarosan ka pasién atanapi sepuhna naha éta budak leutik. Sacara umum, kolot anu nyandak léngkah konsultasi pikeun budakna parantos curiga kana tuangeun ”, nyatakeun Dr. Rondeleux. Tés getih sareng tés kulit (tés biang) ogé tiasa diresepkeun salaku tambahan pikeun mastikeun alergi sareng ngaluarkeun alergi silang. 

Perlakuan alergi dahareun

Sedengkeun pikeun pangobatan alergi dahareun, éta diwangun dina ngaleungitkeun kadaharan alérgi tina diét. Protokol kasabaran lisan ogé tiasa disiapkeun dina pengawasan dokter alergi. Éta kalebet laun ngenalkeun tuangeun alérgi dina jumlah sakedik kana diet pasién.

"Salaku conto, pikeun barudak anu alérgi kana protéin susu sapi sareng alergi na teu ngalirkeun sakitar 1 atanapi 2 taun, urang tiasa nyobian ngenalkeun susu sapi dina bentuk kueh anu dipanggang kalayan saé kusabab masakna mempermudah asimilasi protéin susu sapi ku awak. Hal anu sami pikeun jalma anu alérgi kana endog, urang ngenalkeun endog dina bentuk anu asak (endog keras pindang, telur dadar) tibatan dina bentuk atah (endog pindang lembut, coklat mousse) ", rinci alérgi.

Kumaha alergi dahareun mekar?

Di barudak, sababaraha alergi pangan tiasa ngaleungit ku yuswa sareng anu sanés tiasa tetep. Kami nyatet yén alergi kana protéin susu sapi ngaleungit dina 80% kasus sakitar umur hiji dugi ka dua taun. Alergi endog cageur nyalira sakitar umur tilu tina 60% barudak anu kapangaruhan. Di sisi séjén, alergi kana kacang, binih minyak, lauk sareng / atanapi crustacea ngaleungit kirang sering. 

Kanaékan alergi dahareun?

Sacara umum, aya paningkatan dina alergi katuangan salami sababaraha taun, kalayan alergi katuangan anu tetep langkung gampang dina waktosna. Sababaraha ilmuwan maju hipotesa hygienic pikeun ngajelaskeun fenomena ieu, téori numutkeun pangirangan paparan dina umur dini kana inféksi sareng komponén mikroba di nagara-nagara industri bakal ngakibatkeun panurunan stimulasi sistim imun sahingga paningkatan jumlah jalma anu alergi.

Kumaha upami alergi silang?

Nalika hiji jalma alérgi kana dua atanapi tilu zat anu béda, éta disebat alergi silang. Ieu kusabab alergen anu dimaksud gaduh protéin umum. 

Alergi silang anu paling terkenal nyaéta:

  • alergi susu sapi, domba sareng domba. "Homologi antara protéin susu sapi, domba sareng domba langkung ageung tibatan 80%", nunjukkeun spesialis;
  • alergi kana latex sareng buah-buah anu tangtu sapertos kiwi, cau sareng alpuket;
  • alergi kana sari sareng sayuran atah sareng buah (apel + birch).

Leave a Reply